tisdag 11 november 2014

Workshop med Johan Egerkrans på Tappströmsskolan

 "Jag tyckte det va roligt att få rita monster av olika och jag lärde mig att man kan göra monster av alla former och att man behöver tänka mycket innan man ritar." - Victor

"Jag gillar att rita, men helst inte perfekta figurer. Så det var väldigt roligt att rita monster, för dom ska ju inte vara perfekta. Det var också smart att en kompis ritade en valfri form (som bas) till en." - Ella Tappströmsskolan har haft besök av illustratören Johan Egerkrans. Bibliotekarie Taina och bildlärare Lena har tillsammans med svensklärarna för andra året i rad bjudit in monstertecknaren till att hålla en workshop med årskurs 6. Som citaten ovan visar var det uppskattat av eleverna och de tecknade monster av alla former och några resultat av detta kan ni se i filmklippet. Efter tecknandet fick de elever som hade svenska på schemat sätta ord till sina bilder och beskriva de fantasifulla monstren. En av flera hjälp-på-vägen-meningar för att komma igång med skrivandet var Har du någon gång... Den ingången gillade många elever som ni kan se i utdragen som följer. 


Du har förmodligen inte set det här fruktansvärda monsteret. Det gömmer sig i dina skor och väntar tills du ska gå ut. Då nafsar hen i dina tår, Det kan kännas lite blött i skon när hen har varigt där. Om du någon gång har blivit biten av monstret så har du fått vattkoppor.  

Har du någon gång undrat varför det finns rötter som ser ut som ormar i marken? Det är faktiskt kropps delar av Dödsdraken. Dödsdraken härjade runt på Vikingatiden, men det sägs att den har lagt ägg under marken som kommer kläkas om man bryter en rot som sitter i marken. Dödsdraken anfaller bara folk som är ensamma o nära deras hål som kan synas i skogar.


Har du någon gång känt dig mystiskt iakttagen när du går i närheten av en skog eller går igenom en? Då har nog Klöfen fått syn på dig. Klöfen sitter under perioden 18 mars - 4 november uppe i trädkronorna och spanar på allt och alla som rör sig i eller i närheten av skogen som han bor i. När han inte sitter och spanar i träden ligger den och sover antingen längst in i en mörk grotta, eller ca 8 meter under jorden. Men den vaknar alltid var 5:e vecka, klättrar upp till en trädtopp med sina långa och vassa klor, och kollar att allt verkar ok. Den har ett stort öga, med en väldigt speciell pupill, som gör så att han ser 30 meter långt, han har även ett par liknande haröron för att höra vem som är var. Klöfen har en lååååång svans, med en liten tofs längst ut. Mitt monster använder den när den hoppar från träd till träd genom att styra sig i luften.

Vill du veta mer om illustratören?
Kolla in Johans hemsida - klicka här!
Boken Nordiska väsen - klicka här!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar