tisdag 12 augusti 2014

In i bokväskan och ut på resa


Vad kan man göra med en gammal resväska och några välvalda loppisfynd? 

Jo, det ska jag berätta. Man kan skapa en bokväska som man lätt tar med sig in i klassrummet. Och det är precis vad jag har gjort, så nu när höstterminen sätter igång så står den där i ena hörnet och väntar. 

Väskan finns där när du vill ut och resa och upptäcka nya världar, inte genom att hoppa på en plan då alltså, utan när du vill läsa en stund och drömma dig bort till en annan plats. Den finns där när du har lite tid över i slutet av lektionen eller mentorspasset och inte vet vad du ska göra. Vem vet du kanske till och med får låna hem en bok om du är sugen. 

Det finns tre speciella regler för bokväskan. Den första regeln är att jag måste ha läst och gillat alla böcker som läggs där i. Den andra regeln är att du måste klottra i boken efter att du har läst färdigt, se väskböckerna som en anslagstavla ungefär. Du kan skriva ner några tankar om boken på någon av de tomma sidorna där bak, hissa och dissa eller kanske skicka med en fråga till nästa läsare i bokens inledning. På så sätt hjälper du lässugna klasskamrater som söker efter en fet bok som någon redan gillat. Jag vill också att du skriver namn och datum i boken för att då kan nästa elev som funderar på om just detta är en passande bok se ditt namn och ta ett litet snack med dig om boken. Bra va? 

Tredje regeln är att väskan även ska innehålla serietidningar och seriealbum - men de får bara vara skrivna på danska och norska. Så just nu ligger det ett gäng Anders And & Co i väskan som jag köpte när jag var i Danmark på sommarlovet. 

Ps. Om fler än två elever läser samma bok och påstår att den är dålig så springer jag ett varv runt skolan barfota. Ds
/Oscar

3 kommentarer:

  1. Du är så härlig, jag hoppas dina nya elever uppskattar dig lika mycket som vi gjorde! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för peppen John! :) Lycka till nu med nya skolstarten.

      Radera