tisdag 28 januari 2014

Svenska ♥ hiphop

Är du en av alla elever som sitter på lektionerna i svenska och funderar på varför vi inte lyssnar mer på hiphop i klassrummet? Då är du en av dem som detta blogginlägg vänder sig till. För jag har tänkt på en sak. Skolämnet svenska *hjärtar* hiphop.

Vi lärare pratar mycket om pedagogiska planeringar och jag tänkte i detta blogginlägg försöka ge er en förklaring till varför hiphop är en utmärkt rubrik och ett passande tema i svenskan. I vår kursplan står det att syftet med svenskämnet är att läsa och analysera olika texter, urskilja språkliga strukturer, ge omdömen om texter samt formulera sig och kommunicera i tal och skrift. Med andra ord betyder det att vi kan lyssna, läsa, skriva och snacka hiphop.

"Undervisningen i svenska ska stimulera elevernas intresse för att läsa och skriva. Genom undervisningen ska eleverna ges möjlighet att utveckla kunskaper om hur man formulerar egna åsikter och tankar i olika slags texter och genom skilda medier." 

Att vi tar vår utgångspunkt i hiphop behöver inte betyda att vi allihopa ska sitta och skriva raptexter i klassrummet. Hiphoppen kan stimulera till både egna åsikter och fungera som inspiration till att formulera tankar i olika slags texter. Jag har satt ihop en liten spellista med hiphop på svenska. Listan som du hittar lite längre ner här i inlägget innehåller både klassisk storytelling, det vill säga berättande, som i Mohammed Alis Porten eller Looptroops Med facit i hand, miljöbeskrivningar i Ison & Filles Vår sida av stan, dagboksskrivande som i Kens starka Ber en bön, samtidigt som Timbuktu och Sebbe Staxx levererar stenhård debatt och argumentation i sin Svarta duvor & vissna liljor. Andra Timbuktuklassiker med politiska budskap som vi ska lyfta fram i klassrummet är Ett brev och låten Pendelparanoia, som dessutom innehåller ett i skolsammanhang spännande berättarperspektiv. Petter bidrar även med en kärlekstext i Du vet att jag gråter som handlar om sorgen efter ett uppbrott. 


På tal om Petter så har hans bok 16 rader från i höstas hjälpt oss svensklärare att sätta hiphop på skolkartan. Om sin gamla text Du vet att jag gråter skriver han att "en kärlekstext får aldrig bli banal eller krystad, helst inte gå för rakt på sak utan gärna innehålla ett budskap som man kan läsa mellan raderna". Petter påpekar även i sin kommentar till ovannämnda låt att valet av ord kan bli effektfullt när man testar att sätta in ord i annorlunda sammanhang, exempelvis som i "när du våldtog mitt hjärta och sprängde min hjärna". Att rappa handlar om att skriva, och att skriva handlar i sin tur om att arbeta med språket.

"Undervisningen ska även syfta till att eleverna utvecklar förmåga att skapa och bearbeta texter, enskilt och tillsammans med andra. Eleverna ska även stimuleras till att uttrycka sig genom olika estetiska uttrycksformer." 

Vad betyder då detta? Jo, att uttrycka sig genom olika estetiska uttrycksformer brukar jag lite slarvigt kalla att förstärka sitt budskap med både ord, ljud och bild. Här har ni elever allt att lära av hiphop. Hiphopproducenter är grymma på att förstärka sina beats med samplade citat, ljudeffekter och andra inspelade ljud. Sångaren rappar ju över ett beat så det är ju verkligen att förstärka sin text genom att framföra den i takt till musiken. Sen så är hiphoppare överlag experter på både sociala medier, musikvideos och att påverka genom starka budskap. Härma, härma, härma... Se hiphop som ett elevexempel som du som elev kan "låna idéer" ifrån när du ska göra en muntlig presentation, skriva ett tal eller redigera ihop en skolfilm.  

Som nämns i utdraget ur kursplanen ovan ska undervisningen ge er elever möjlighet att skapa och bearbeta texter. Skrivprocessen är viktig i svenskan. Ni vet, skrivandet handlar om att arbeta sig framåt, det vill säga skriva lite, sen läsa högt för en kamrat, kanske sudda, bearbeta och sen skriva och läsa igen. Hiphoptexter bearbetas mycket, jag lovar dig. Penna och block är också klassiska attribut som tillsammans med synonymordlistan har stor betydelse i en rappares utrustning. I nittiotalets ryggsäckshiphop så kan man ofta höra om rappande textskapare som "sittin' on the bus with my pen and my pad". Numera sitter kanske inte rappare med penna och skrivblock på bussen utan det är textbearbetning på datorn som gäller. När Linda Pira står i båset och spelar in sina verser, som man ser i SVT:s dokumentär om den populära rapparen, så har hon plitat ner sina 16 rader på mobilen.

"Genom undervisningen ska eleverna även ges möjlighet att utveckla sina kunskaper om svenska språket, dess normer, uppbyggnad, historia och utveckling samt om hur språkbruk varierar beroende på sociala sammanhang och medier."

Rappare leker med språket. De vrider och vänder på fraser och formuleringar för hitta de rätta sätten att föra fram sitt budskap på. De söker specifika begrepp och färgglada ord som på bästa sätt gestaltar den historia de vill berätta. Detta innebär att när vi i klassrummet ska diskutera svenska språkets utveckling kan vi med fördel vända oss till hiphop. I hiphoptexter hittar vi den moderna slangen samtidigt som vi får ett rikt bildspråk kryddat med liknelser och metaforer. Från låtlistan nedan kan vi exempelvis gå från Latin Kings albumtitel I skuggan av betongen till Looptroops titelspår Mitt hjärta är en bomb. Vad gäller språkbruk som varierar beroende på sociala sammanhang, som det står i kursplanen, så kan du ju fundera på skillnader i språkbruk mellan det ansökningsbrev som du skickar iväg till en arbetsgivare innan sommarlovet och en raptext som ligger på hitlistan...

Förutom att vara en lyrikskatt och en källa till samtal om ett kreativt språk så är hiphop ett diskussionsämne som då och då väcker heta känslor. Hiphop brukar ses som gatans musik och den står ofta för attityd; hellre förnyelse än föråldrade regler som pekar ut rätt och fel. Ni har kanske hört om skolchefen som var rädd för att hiphoppen skulle skapa problem i skolan? I höstas gjorde programmet Uppdrag granskning på SVT ett inslag om en VD på en skola som var rädd för att rap skulle skapa problem i skolan. Med dolda mikrofoner filmades Greger von Sivers när han berättade att han var rädd för både förort, "tuffa killar" och rapmusik:

"...den här svarta musiken då nej nej... Inte rap och death metal och allt vad det heter, Den där äckliga destruktiva musiken, Den vill jag ju inte ha i skolan. Då får vi problem och då får vi de här med kepsarna bak och fram och som ska rappa."

Vad skulle du säga till Sivers om ni skulle snacka hiphop? Se detta som din första uppgift att fundera över i detta hiphoptema.


Lyssna på radio och poddar om hiphop. Klicka på länkarna nedanför:
Musikguiden i P3 presenterar svensk hiphop från 2013:
D underbara svenska hiphopåret!
Ametist presenterar det senaste inom svensk hiphop på Metropol 93, 8:
En kärleksattack på svensk hiphop
Musikkungen Mats Nileskär presenterar P3 Soul som är ett klassiskt radioprogram proppfullt med rap:
P3 Soul
Lyssna på podcasten från Sanna, Petter och Hugo som "helt enkelt gillar rap lite för mycket":
Vad blir det för rap?

Fördjupa dig gärna i Greger von Sivers hiphopskräck genom följande länkar:
Aftonbladet skriver om skolan som ratar hiphopmusiken
Hiphopforumet Kingsizemagazine.se skriver om VD:n som inte gillar rap
Öppet brev till skolVD Greger von Sivers från hiphopparen Mohammed Ali

Ps. Har ni funderat på stavningen av hiphop i min text? Passa på att testa SAOL på nätet. Svenska akademiens ordlista hittar ni på www.saol.se Ds. 

1 kommentar:

  1. Du glömmer podden som kanske bäst lämpar sig för skolundervisning. Som fördjupar sv. hiphop mer än någon annan. Nämligen Gatuslang. www.gatuslang.se

    SvaraRadera